7 tips om succesvol te netwerken

Je kent die types wel: de vlotte persoonlijkheden die met één woord en een glimp van een glimlach iedereen kan overtuigen van zijn of haar charmes. Ongelofelijk, hoe doen die dat toch? Het zijn geboren netwerkers.

Helaas, ik behoor niet tot die categorie. Ik kan mijn mannetjes staan, een groep toespreken en een aardig een woordje meepraten, maar ergens diep vanbinnen voelt het eerder … ongemakkelijk.

En toch, netwerken is belangrijk en een steeds meer geaccepteerd begrip in de zakelijke wereld.  Wie netwerkt zal sneller in contact komen met de juiste mensen. Het is persoonlijke vaardigheid die je kan leren. Netwerken is durven de eerste stap zetten en mensen vertrouwen geven.

vinddevis netwerken

7 tips om succesvol te netwerken:

  1.  Voorbereiding: bepaal vooraf wat je wil bereiken: een nieuwe job, in contact komen met nieuwe potentiële klanten, marktkennis verkrijgen, …
  2. Denk na over je ‘elevator pitch’: stel jezelf voor op een korte en krachtige manier.
  3. Wees nieuwsgierig en toon oprechte belangstelling.
  4. “It’s not what you can do for me, but what i can do for you.” Netwerken gaat niet alleen om wat een ander voor jou kan betekenen, maar ook wat jij voor de ander kan betekenen. Misschien kan je je gesprekspersoon voorzien van informatie, tips of in contact brengen met iemand uit je eigen netwerk.
  5. Wees geduldig: het kan lang duren voordat er resultaat komt uit je netwerk.
  6. Vermijd om telkens met dezelfde bekende mensen te praten op netwerkgelegenheden.
  7. Hou contact met de mensen die je hebt gesproken door ze toe te voegen op sociale media. Heb je een interessant persoon ontmoet? Met een mailtje achteraf leg je een tweede keer contact.