‘Branding’… is jouw merk sterk genoeg ?

mcgraw-hill.ad_1_opgekuist“Ik weet niet wie u bent.
Ik ken uw bedrijf niet.
Ik weet niet welke producten uw bedrijf produceert.
Ik weet niet welke diensten u levert.

 Ik weet niet waar uw bedrijf voor staat.
 Ik weet niet wie uw klanten zijn.
 Ik ken de reputatie van uw bedrijf niet.
Dus… wat wou u mij nu verkopen?”

– vrije vertaling campagne McGraw-Hill Magazines

Je snapt het punt: waarom kiest een (potentiële) klant net voor jouw bedrijf en niet voor dat van een concurrent?

Eigenlijk kunnen we het heel eenvoudig stellen: klanten hebben de keuze tussen twee soorten aanbieders: zij die er op één of andere manier tussenuit springen, die hen zijn bijgebleven en… de rest. Hierbij is het gevoel dat een product of dienst oproept minstens zo belangrijk als het product of de dienst zelf ! Hoe je het ook draait of keert: we laten ons allemaal – vaak onbewust – leiden door ons gevoel.

Het ligt voor de hand dat je als ondernemer maar wat graag tot de eerste categorie wil behoren: degene die is opgevallen. Maar hoe leg je dat nu aan boord? Wel, je gaat een sterk merk ontwikkelen. En hiervoor ga je jezelf eerst en vooral deze vragen stellen:

  • Bij wie wil ik bekend staan? … Dit is je doelgroep
  • Waarin verschil ik ten opzichte van de concurrentie? … Dit is je sterkte

Eens je dat weet, moet je ervoor gaan zorgen dat je effectief bij de juiste mensen wordt herinnerd zoals je wilt herinnerd worden ! Dat kan met een naam, een logo, een slogan, een beeld, … én de juiste communicatie! Zorg ervoor dat men op een bepaalde manier aan je denkt en dat je in het geheugen blijft hangen. Zorg ervoor dat je wordt opgemerkt tussen alle andere vissen… want ja, jij wil degene zijn die eruit wordt gehengeld als het er op aankomt!

Kortom: stel jezelf de juiste vragen, maak keuzes en blijf daar (met alle medewerkers binnen je organisatie) ook systematisch naar handelen.

http://www.youtube.com/watch?v=JKIAOZZritk

Heeft dit je aan het denken gezet ? Goed zo, dat was de bedoeling.

Kaat Vanrenterghem