Elke KMO een website?

De komst van het internet heeft de wereld van het zakendoen en de handel serieus door elkaar geschud. Velen geven de komst van het internet de schuld voor de achteruitgang van hun zakencijfer, maar de positiever gestemden zien hierin juist een opportuniteit om meer omzet te genereren.

Website als prospectiemiddel

Een website is voor elke KMO hoe dan ook een uiterst doeltreffend prospectiemiddel, waar u uw producten en diensten op een aantrekkelijke manier kan voorstellen en (nieuwe) klanten naar uw zaak kan lokken.

Toch heeft naar schatting nog maar de helft van de ondernemers in Vlaanderen een website. Velen zijn bang voor de kostprijs of het extra werk dat zo’n website met zich meebrengt. En inderdaad, er zijn heel wat piraten op de markt, maar als je een beetje uitkijkt, kan je voor een zeer gunstige prijs reeds een mooie en efficiënte website laten ontwikkelen.

website als prospectiemiddel

Enkele tips voor een goeie website

Er zijn websites en… websites. Zorg dat die van jou de juiste indruk nalaat op jouw doelpubliek. Ga misschien eerst als eens kijken op de websites van uw concurrenten. Met volgende tips ga je in elk geval al een stap in de goeie richting:

  • Uiteraard moet je website visueel aantrekkelijk zijn. Dit kan door een duidelijke en overzichtelijke lay-out, passend visueel materiaal en kleuren die aanspreken.
  • Zorg ervoor dat de informatie op de website interessant en steeds up-to-date is. Als bezoekers merken dat er regelmatig nieuwe inhoud op je website komt, komen ze gegarandeerd terug!
  • Profileer je op jouw website als specialist in jouw vak. Waar ben je sterk in?
    Dit kan bijvoorbeeld door het geven van tips of nuttige informatie.
  • Maak optimaal gebruik van de contactpagina. Zorg dat de bezoeker hier alle nodige info krijgt waardoor hij u makkelijk kan vinden (adres, routebeschrijving, openingsuren, …). Op deze pagina kan je ook een contactformulier integreren waardoor bezoekers jou zonder veel moeite kunnen contacteren.

Dit zijn uiteraard nog maar enkele basistips want het dient gezegd: een website ontwikkelen is een vak op zich. Eens je website online staat, moet je er natuurlijk voor zorgen dat de mensen erop komen surfen. En dat is weer een ander verhaal…

Kaat Vanrenterghem