Plagiaat

Veel media-aandacht was er deze week voor de wereldhit ‘Blurred Lines’ van Pharrel Williams en Robin Thicke. De rechtbank oordeelde ‘plagiaat’ en dus geen hommage aan Marvin Gaye.  De grens is moeilijk te leggen. Wat is plagiaat en wat is een inspiratiebron?  Voldoende stof tot discussie!

Niet alleen de muziekindustrie heeft ermee te kampen. Je ziet het in elke sector: bedrijven die hun concurrent na-apen. De verleiding is groot om in de voetstappen te treden van een succesvolle concurrent. MAAR…  als de concurrenten steeds meer op elkaar gaan lijken, blijft alleen de prijs over om mee te concurreren. Is het dat wat je wil? Is het dat wat je klanten wensen?

plagiaat Vind De Vis

Ziet een collega-ondernemer jouw bedrijf een inspiratiebron? Hieronder een aantal tips en bedenkingen:

Behoud je eigenheid
Focus op je eigen organisatie, je eigen identiteit en waarden. Jouw organisatie leeft en groeit omdat  klanten je meerwaarde erkennen.

Concurrentie-denken
Ondernemers die denken dat ze hun concurrenten moeten verslaan, bijten vroeg of laat in het zand.

Om het met de woorden van Michel Porter te zeggen: ‘Concurreren is geen wedstrijd om de grootste of beste te zijn, maar een strategie om uniek te zijn met blijvende superieure prestaties als resultaat.’

Alerte klanten
We mogen niet naïef zijn… Wanneer een bedrijf een concurrent na-aapt, merken mensen dit op. Met mensen bedoelen we alle stakeholders: eigen klanten, klanten van de concurrent, mogelijke klanten, …  Dit komt het imago van de na-aper niet ten goede.

Schouderklopje
Heb je last van een na-aper in je buurt? Geen paniek. Zie het als een schouderklopje voor je inzet en successen. Gaat de na-aper te ver?  Breng het topic ter sprake. Als dat niet helpt, kan je contact opnemen met een juridisch adviseur.

Concurrentie houdt je scherp en alert, maar laat je niet verleiden! Blijf je focussen op de kern van je onderneming en blijf je regelmatig de vraag stellen: Welk waarde bied ik mijn klanten?